Under denna rubrik tänkte jag inte vara någon turistguide generellt om Skottland. Det finns andra utmärkta websidor om detta, t.ex. visitscotland.com.

Jag kommer att begränsa mig till mina egna resor, som alltid har haft whisky som huvudmål. Mina resor har gjorts tillsammans med min bästa kompis Björn och på senare tid även hans hustru Tuija. Hon har tålmodigt hängt med på det som är Björns och mitt intresse – destillerier, whisky och allt däromkring. En av våra resor följde uteslutande Tuijas intresse och så mycket parker, trädgårdar, buskar och blommor har jag aldrig sett varken förr eller senare. Det måste sägas att det var en trevlig resa det också.

Vi har besökt gott och väl över 30 olika destillerier och det är naturligtvis några som sticker ut och som man minns tydligare än andra. Oftast åkte vi fram till ett destilleri och anslöt till någon guidad grupp, men vissa destillerier tar inte emot om man inte bokat i förväg. Om du åker dit så håll koll på hur dom du vill besöka gör!

Bildtext. Så här illa kan det gå om man inte bokat tid…

Ett av dom första besöken vi gjorde var på Glenfarclas i Speydalen. Här fick vi lära oss mycket om vattnets betydelse, änglarnas andel*, vilka mängder whisky det handlar om som lagras i Skottland och mycket annat. När det dök upp två fulla busslaster med svenskar så drog vi vidare….

* Om du söker förklaring till uttryck som detta v.v. sök under knepiga uttryck nedan eller i ordlistan på min hemsida www.limonit.se .

Nästan granne ligger Macallan. Dom kräver tidsbokning så vi kom aldrig ut i destilleriet, men togs ändå emot mycket vänligt. Vi bjöds in för att se deras introduktionsfilm som påminde om något av galningarna i Monty Pyton-gänget. Macallan påstås av många vara Skottlands Rolls Roys bland single malt. Jag håller inte riktigt med men bra är den.

I Speydalen ligger även ett destilleri som heter Knockando. Dom har ingen reception för besökare och inga bokningsbara visningstider. Vår vana trogen åkte vi fram, parkerade mot husväggen och började gå över den asfalterade planen mellan kontorsbyggnaden och själva fabriken. Då möttes vi av en gentleman iförd kavaj och slips. Det visade sig senare att han var distillery manager. På hans barska fråga om vilka vi var och vad vi hade där att göra svarade vi att vi kom från Sverige och var intresserade av att få se deras produktion. Han följde oss in i destilleriet och ropade på Andrew, som fick uppdraget att visa oss runt. Det blev en fantastisk visning eftersom dom inte hade uppgjorde vägar för besökare. Vi gick helt enkelt mitt i produktionen med varningsrop från Andrew som “Mind your head”, Mind that to the left – It’s hot”. Andrew var inte en tränad guide, han visade och berättade om sitt jobb. Bästa destilleribesöket!!

Till ön Isle of Islay har vi återkommit ett par tre gånger. Här finns våra favoriter eftersom vi tycker om whisky med rökighet och torvighet – mycket karaktär helt enkelt. Vi har bott i Port Ellen.

Bildtext: Från hamnen i Port Ellen kommer man till denna korsning. Whisky oavsett vilket håll vi går åt!

En promenad från Port Ellen till Ardbeg är ca 3 miles (ca 4,5 km). Första destilleriet vi då kommer till är Laphroaig. Här blev vi guidade av Hanna som var mycket påläst och kunde svara på de flesta frågor. Här smakade vi oss igenom processen: korn – malt – mäsk – råsprit – färdig whisky. Jag fick också tillstånd att fotografera överallt och har därmed tillverkningen dokumenterad. smiley

Bildtext: Laphroaig har blivit ett av våra favoritdestillerier. Alltid mycket trevligt bemötta. Jag kan rekommendera att gå med i FoL (Friends of Laphroaig) och ta del av deras nyhetsbrev.

Om man fortsätter ytterligare en bit mot Ardbeg kommer man fram till Lagavulin. Detta är min favorit av alla rent smak- och doftmässigt, framför allt den som dubbellagrats i portvinsfat.

Bildtext: Lagavulin är ett klassiskt destilleri med vita väggar och de klassiska torktornen med metalltak, ofta koppar. Mycket vackert!

Lagavulin ingår i Six Classic Malts. När Björn och jag kom dit var vi medlemmar i denna illustra församling. Vi råkade komma in tillsammans med ett gäng från USA och när vi visade upp våra medlemsböcker blev vi inbjudna till ett rum innanför med enorma fåtoljer. Värdinnan vände sig om och stoppade amerikanerna med orden: “Sorry, only for the friends of Classic Malts.” Vi kände oss än mer utvalda när hon ställde en flaska Lagavulin framför oss och bjöd oss var så goda. Efter att ha tagit hand om dom andra besökarna kom hon tillbaka till oss. Hon satt med oss i gott och väl 45 minuter och berättade om Lagavulin och Islay. Detta besök glömmer vi aldrig!

Ardbeg utgör vändpunkten på denna promenad. Lite för långt för att gå även tillbaka så det fick bli bussen.

Bildtext: När man närmar sig Ardbeg så dyker det upp nere i en vik. Vyn är urtjusig i verkligheten, vilket är svårt att få fram i en bild.

Att resa i Skottland är ändå mycket mer än att besöka olika destillerier. Det är vår hobby och vi vill ständigt lära mer och mer.

Man får dock inte glömma alla människor man mött. Jag kan inte minnas en enda skotte som varit otrevlig mot oss. Vi har haft trevligt på pubar, bed & breakfast, golfbanor, butiker och krogar.

När man reser runt i Skottland slås man ständigt av hur fantastiskt vackert det är. Och varierande. Från slättlandskap med lövskog, genom böljande höjder till bergslandskap som påminner om norskt fjordlandskap.

Bildtext: Vi befinner oss här på drygt 1000 m höjd och kan blicka ut över dom rullande bergen. Inte ett träd i sikte.

En annan viktig ingrediens i en lyckad resa är hyfsat väder. Vi har gjort våra resor i slutet av augusti början av september då det är ett välkänt faktum att det regnar mycket och ofta. Vi har dock haft en otrolig tur med vädret. Det har varit växlande mellan mulet och solsken, men nästan inget regn. Många skottar vi träffade sa att vi hade tur med vädret. Det brukade regna mycket mer än nu när vi var där. Björn hade en förklaring att det var jag som var “the weather man” och att jag hade beställt bra väder. Skottarna hälsade oss välkomna att stanna hela hösten. Det hade vi naturligtvis gärna gjort om inte oväsentligheter som jobb tvingade oss hem igen.