Den sydligaste whiskyregionen på fastlandet i Skottland ligger mellan en linje Glasgow – Edinbury och ner till gränsen mot England. I detta område – Lowland – har de olika singlemalterna det gemensamt att dom är ljusa och något mindre smakrika än dom flesta whiskyna från Highland och framför allt Islay. Dessa sorter är nog i allmänhet mindre kända än många andra från övriga regioner. Det finns ca 7 – 9 destillerier i Lowland. Min osäkerhet beträffande antalet beror på att det varit en kraftig utslagning pga en mördande konkurrens. Några av de mer kända är Glenkinchie, Auchentoshan, Bladnoch och Rosebank. Av dessa fyra kan jag bara kommentera två som jag smakat och som finns i min hylla.

Glenkinchie ligger en bit söder om Edinbury. Whiskyn säljs i huvudsak till blenders men finns även som single malt. Glenkinchie är ljus och doftar/smakar blommigt med inslag av hö. Den finns på Systembolaget och kostar 400-500 spänn.

Auchentoshan ligger närmare Glasgow och ägs av Bowmore som i sin tur ägs av ett japanskt handelshus. Denna whisky är något mer fyllig i smaken trots att det är en Lowland. Blommigheten kompletteras här med en viss nötighet. Auchentoshan vinner verkligen med ålder. Man kan dock ifrågasätta om det är värt skillnaden med 400:- för en 12-årig mot 1200:- för en 21-åring. Då kan jag istället rekommendera Three Wooded som baseras på 12-åriga och inte kostar mer än en dryg 500-ing. Den här har fått smak av sherryfaten, är mycket mjukare och har “tappat” lite av den vanliga 12-årigas spritighet. Auchentoshan Three Wooded är klart köpvärd!