Dom kopparpannor som användes tidigt för egen husbehovsbränning var inte av högsta kvalitet. Det innebar att efter en tids användning måste den bytas ut. Eftersom denna bränning var olaglig utlyste rättvisan en belöning till den som hjälpte till att hitta kopparapparater. Bonden kunde då gräva ner sin utslitna apparat i skogen. Sedan “skvallrade” han för konstapeln om var den fanns. För pengarna han fick i belöning kunde han då köpa en ny apparat och fortsätta med sin olagliga husbehovsbränning. Om detta är sant eller bara en skröna vet jag inte, men det sägs ju att skottar är snåla och vad är då bättre än att få bidrag till nya olagligheter av rättvisan själv.

För ca 15 år sedan besökte jag och min bästa vän Skottland för att lära oss mer om whisky. Vi kom då till Knockando, Speyside. Dom saknade besöksfaciliteter och Andrew (en av arbetarna i destilleriet) fick visa oss runt. När vi kom till själva kopparpannorna såg vi att en av dom var alldeles ny och blank. Konstigt dock att det på ena sidan fanns en rejäl buckla i pannan. Andrew förklarade att den gamla hade en buckla precis på samma ställe. Eftersom dom trodde att bucklan påverkade slutresultatet på whiskyn så var det första man gjorde på den nya att slå in en så lika buckla som möjligt. Han och dom andra anställda var jättenöjda med resultatet.

Från Port Ellen till Ardbeg är det 3 miles och på vägen passerar man både Laphroaig och Lagavulin. Det är en smal asfalterad väg. När vi satt och pratade med värdinnan på Lagavulin varnade hon oss inför den fortsatta promenaden att se upp om det kom en liten röd bil. I byn Ardbeg bodde en dam som då var drygt 90 år gammal. Varje dag tog hon bilen ner till Port Ellen, gick på puben och drack minst en gin o tonic. Därefter åkte hon hem igen. Hon “ägde” vägen och körde alltid mitt på den och alla andra fick ge plats.

Bildtext: Vägen där vi varnades för “röda faran”. smiley

Runt mitten av 1800-talet bestämde sig en ung man för att bli miljonär på blended whisky. 28-årige William Sanderson köpte in massor med olika whiskysorter inkl grain whisky. Han samlade ett kompisgäng och dom blandade ca 100 mindre fat med vad dom trodde skulle bli minst en hit. På faten skrev man vat (för vatting = blandning) och nummer från 1 och uppåt. Efter att ha druckit whisky i en hel månad bestämde man sig för att den godast blandningen var nummer 69. Vat69 var född och William blev miljonär.