Ön Islay är en egen whiskyregion med sina 8 destillerier. Det är en relativt liten ö med ca 3000 innevånare, som i huvudsak bor längs kusterna. Det finns en golfbana där det alltid blåser och en stor del av ön utgörs av torvmossar.

De flesta av öns innevånare har någon koppling till whiskytillverkning, så det är lätt hänt att samtalet i puben eller ute på torget handlar om den ädla dryck som alla älskar.

I slutet av 1980-talet stängde destilleriet i Port Ellen och deras verksamhet övergick till att tillverka malt åt dom övriga. Malten tillverkas enligt resp destilleris recept så att den får korrekt rökighet. I och med detta så blev det 7 tillverkare på ön.

2006 startade dock ett nytt destilleri på Islay: Kilchoman. De buteljerade sin första whisky 2010 – tre år gammal. nu är det alltså ånyo 8 destillerier på Islay.

De åtta är:

Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg, Caol Ila, Bunnahabhain, Bruichladdich, Bowmore, Kilchoman

Alla åtta utom Bunnahabhain är mer eller mindre rökiga och torviga i lukt och smak. Smakmässigt så är detta mina favoriter!

Fortsättning om Islay 2012-10-19:

Första gången jag besökte Islay var 1996. Vi hittade ledig bed & breakfast mitt i Port Ellen. Det visade sig att vår värd hade varit destillery manager på Ardbeg. Han kände alla viktiga personer i branschen och kunde hur mycket som helst om whisky. Det blev en lång kväll i hans vardagsrum med en hel del “provsmakningar” av olika whisky. Dagen efter ringde han runt och förberedde destillerierna på vår ankomst. Vi blev oerhört väl mottagna!

Innan vi börjar prata om whisky från andra regioner några korta kommentarer om resp Isly-whisky.

Laphroaig upplevs nog som den tuffaste att dricka. Den är rejält rökig samtidigt som den är lite mer torvig än snittet. Port Ellen har inte lyckats mälta kornet så det blivit tillräckligt hög fenolhalt. Laphroaig mältar därför ca 10% av sitt maltbehov själva. Detta röker man med torv som valts ut från andra och tredje lagret med tyngdpunkt på det tredje.

Lagavulin är min klara favorit! Den är mindre rökig än sina grannar, men är den torvigaste av öns olika whiskysorter.

Ardbeg är ytterligare en rökig dryck från Islay. Dom gick i konkurs på 90-talet, men köptes upp av Glenmorangie och drivs vidare – tack och lov. Efter nystarten har dom blivit mer innovativa och marknadsför idag flera olika Ardbeg med egna undernamn.

Caol Ila är en rökig whisky i stort sett helt utan torvighet. Den är elegant och man anar en svag blommighet som vill trängas med rökigheten. Den 18-åriga är en ren njutning.

Bunnahabhain är som sagt den minst rökiga på ön. 2004 gjorde man ett experiment som buteljerades i maj 2005 – Bunnahabhain 12 år Port Wood Finish Natural cask strength (53,4%). De gjorde ett enda fat som gav 766 flaskor á 70 cl. Den är supergood! Jag hoppas att dom fortsatt att ta fram denna!

Bildtext: En trevlig historia inträffade i denna mycket välsorterade whiskybutik i Inverarray. Se under kommentarer nedan.

Bruichladdich har tidigare varit lite anonym. För ett antal år sedan fick dom en destillerie manager från Frankrike. Han började experimentera med alla möjliga dubbellagringar t.ex. rödvinsfat (inget vidare). Det senaste från Bruichladdich (som jag känner till) är att dom försökt göra öns rökigaste whisky – 80 ppm fenoler! Nackhåren torde resa sig av en sådan rökighet.

Bowmore är nog en av de mer kända sorterna från ön. Dom har länge gjort som Ardbeg gör nu – marknadsfört flera olika tappningar med egna undernamn, t.ex. Bowmore Surf.

Kilchoman slutligen vet jag inte så mycket om. I samband med starten påstod man att man skulle tillverka öns rökigaste whisky. Hur det har gått nu när Bruichladdich kommit med en på 80 ppm fenoler vet jag inte. Vi får sannolikt vänta i ytterligare ca 5 år innan den är tillräckligt lagrad.